AVRUPA LİGLERİNDEKİ 2021-2022 ORTALAMA SEYİRCİ SAYILARI
HOLLANDALI SEYİRCİLER MEYDAN OKUYOR
Hollanda'da yerel futbol, kulüplerinin Avrupa sahnesinde sönük kaldığı ve uluslararası takımların can çekiştiği bir dönemde bile olabildiğince canlı. Seyirci sayısı her zamanki gibi yüksek ve üç büyükler Ajax, Feyenoord ve PSV tarafından yönetiliyor. Stadyumlar her hafta dolu ya da neredeyse dolu ve üç büyükler, özellikle de Ajax ve Feyenoord arasında canlı bir rekabet var.
Atmosfer açısından Rotterdam'daki De Kuip'e rakip olabilecek çok az stadyum bulunuyor. Şampiyonluğu kazanmalarının üzerinden birkaç yıl geçmiş olsa da Feyenoord taraftarları atmosferleriyle gurur duyuyor ve kulüplerini ruhu olan bir Hollanda takımı olarak görüyor.
HATIRI SAYILIR DOLULUK ORANLARI
Bu ikonik stadyumlar çoğu hafta neredeyse tamamen dolu: Ajax ve Feyenoord 40 binin üzerindeki seyirci sayılarıyla başı çekerken, PSV'nin Philips Stadion'u da iki haftada bir 34 bine yakın seyirci topluyor. FC Twente, Heerenveen, Groningen ve Utrecht gibi takımlardan da özellikle bahsetmek gerekiyor; bu takımların popüler isimler olmasa da hepsi iç saha maçları için 20 bin civarında seyirci toplayabiliyor.
Hepsinin çok gerisinde Rotterdam'ın Excelsior'u var ancak Feyenoord ile aynı şehri paylaştıklarını ve büyük komşuları için besleyici bir kulüp olduklarını hatırlamakta fayda var.
FRANSA DAHA FAZLASINI BEKLİYOR?
Ligue 1'e çok güzel ve büyük stadyumlar kazandırıldı. Marsilya'daki Stade Vélodrome'un genişletilmiş terasları ve yeni çatısı gibi bazıları güncellendi. Diğer takımlar pırıl pırıl yeni sahalara kavuşurken Nice kısa süre önce 35 bin kişilik Allianz Riviera'ya taşındı ve Bordeaux 42 bin taraftar kapasiteli ultra şık Matmut Atlantique'e kavuştu.
Lille 50 bin kişilik Stade Pierre-Mauroy'a kavuştu ve en büyüğü de Lyon'un 59 bin kapasiteli Parc Olympique Lyonnais'si.
Fransa'nın Avrupa Ligleri arasında en iyi altyapılardan birine sahip olduğuna şüphe yok.
SEYİRCİ SAYISINDA ARTIŞ
Sahaların çok azında biletler tükenmiş olsa da, seyirci sayısı son yıllara kıyasla daha fazla. Ligue 1'de seyirci oranı yüzde 70 gibi hatırı sayılır bir seviyede - Serie A'dan çok daha yüksek ancak İngiltere Premier Ligi ve Bundesliga'nın çok altında.
Sadece PSG kapasite dolusu seyirciyi çekebiliyor, bu da ligdeki tekellerinin verdiği zararı merak ettiriyor. Bu sadece bir teori, ancak daha fazla takımın rekabet edebilmesi halinde seyirci sayısında önemli bir artış olabilir. Son dönemde gözden düşen Marsilya'nın seyirci sayısı bu sezon 32 bine kadar düştü.
Görünüşe göre daha rekabetçi bir lig Fransız futboluna birden fazla açıdan yardımcı olabilir.
SERIE A POTANSİYELİNİN ALTINDA
Bir Serie A maçına gitmemiş olanlar, Avrupa'nın en büyük liglerinden birinde seyirci sayısının neden bu kadar düşük olduğunu merak edebilir.
İtalya'daki sahaların çoğu devasa ancak lig genelinde seyirci oranı yüzde 50'nin üzerine çıkmıyor. Bunun nedeni karmaşık olmakla birlikte, çoğunlukla ligdeki stadyumların çoğunun yerel belediyelere ait olması ve kulüplere kiralanmasından kaynaklanıyor. Bu durum maça giden taraftarlar için tatsız bir gün geçirmelerine neden olabiliyor. Belediye meclisleri altyapıya para harcamak ya da gıcırdayan eski stadyumları yenilemek konusunda isteksiz, ancak seyirci gelirlerinin sağladığı istikrarlı gelirden memnunlar.
Ayrıca, Juventus'un yaptığı gibi kulüplerin kendi stadyumlarını inşa etmelerine izin vermek gibi bir niyetleri de yok çünkü iyi bir gelir akışını kaybedecekler.
TELEVİZYONDAN İZLEMEK DAHA RAHAT
Bu stadyumlardan bazıları 90'lı yıllardan bu yana bir parça boya bile görmedi, bu yüzden taraftarları maçları evlerinin rahatlığında izledikleri için suçlayamazsınız. Ve İtalya'da bunu yapmak çok kolay: Sky Italia aboneliğiniz varsa tek bir maçı bile kaçırmazsınız.
Lokasyon da bir sorun. Juve'nin Stadio delle Alpi'sini hatırlıyor musunuz? Birçok Serie A sahası gibi burası da Torino'nun dış mahallelerindeydi ve düzensiz toplu taşıma araçlarıyla ulaşmak çok zordu. Ve sonra Ultras'a gelirsiniz, çete gibi organize taraftar grupları. Roma, Lazio ve Verona da bu gruplarla ünlüdür ve çoğu zaman sahaların etrafındaki ortam çok tekin olmayabiliyor.
JUVENTUS İLE GELEN YENİLİK
Old Lady, kapalı gişe oynayan tek kulüp ve aynı zamanda kendi sahasına sahip olan üç Serie A takımından biri olması da tesadüf değil.
Yeni Juventus Stadyumu, San Siro ve Stadio Olimpico'nun yarısı büyüklüğünde olmasına rağmen Juve'ye çok daha fazla maç günü geliri kazandırıyor ve kulübün yeniden Avrupa'da bir güç haline gelmesine yardımcı olan şeylerden biri.
İSPANYOL HARİKALARI
İspanya'nın görkemli futbol stadyumları yeni bir konu değil. Camp Nou ve Santiago Bernabéu'nun yanı sıra, birçok takım futbollarını Atlético'nun Vicente Calderón'u ve Athletic Bilbao'nun fantastik yeni San Mamés'i gibi büyük arenalarda oynuyor.
La Liga kulüpleri için en büyük zorluk bu stadyumları doldurmak. Lig genelinde seyirci oranı %70'lerde seyrediyor ve en yüksek orana sahip kulüpler sizi şaşırtabilir.
Eibar'ın dünyanın en güzel futbol stadyumlarından biri olan manzaralı Ipurúa'sı maçlarının çoğunda neredeyse dolu, ancak sadece 6,285 kişilik olduğu için bu zor olmamalı. Granada, Athletic Bilbao ve Atlético Madrid stadyumlarını ligin geri kalanından daha iyi ve daha sık doldurma eğiliminde. Geride kalan Espanyol ve Barcelona ise 40 bin kişilik RCDE Stadyumlarına nadiren 20 binden fazla seyirci toplayabilen diğer takımlar.
İtalya ve İspanya'daki düşük katılımın nedenlerinden bazıları birbiri ile örtüşüyor: Ekonomi son on yılda bir gerileme yaşadı ve her maç televizyonda yayınlanıyor. Bu geniş kapsamlı televizyon yayını, İspanya'da canlı futbolun İngiltere, Fransa ve Almanya'ya kıyasla neden daha az popüler olduğunun en iyi açıklamalarından biri olabilir.
Rekabet eksikliği de ayrı bir faktör olarak önümüze çıkıyor.
ALMAN DEVLERİ
Bundesliga'ya katılımı bu kadar etkileyici kılan şey, sadece 18 takımın olması ve bu sayının İngiltere, Serie A, Ligue 1 ve La Liga'dan daha az olması. Yani Bundesliga, kıtada en çok seyirci çeken ikinci lig olmasına rağmen, hala boyundan büyük işlere imza atıyor.
GÜVENLİ AYAKTA SEYİRCİ ALANLARI
Avrupa'da en yüksek seyirci ortalamasına sahip ilk on kulüp stadyumundan beşi Almanya'da bulunmaktadır. Bunun nedenlerinden biri, bir çırpıda oturma düzeninden ayakta durma düzenine geçilebilen güvenli ayakta durma alanlarının sağlanmasıdır. Sahaların ayakta durulan bölümlerine genellikle oturulan bölümlere kıyasla üçte bir oranında daha fazla taraftar sığabiliyor.
Almanya, Dortmund'un Signal Iduna Park'ı gibi devasa yapılara sahip olmanın yanı sıra, bu yapıları düzenli olarak doldurabilme özelliğine de sahip. Bu, başka hiçbir yerde deneyimleyemeyeceğiniz destansı sahneler yaratıyor: Birkaç kat yüksekliğindeki devasa tifoların görüntüsü ve 90 dakika boyunca durmaksızın şarkı söyleyen binlerce sıkı taraftarın sesi.
DOLU EVLER
Gerçekten de, İngiltere Premier Ligi gibi Bundesliga da stadyumlarını dolu tutma konusunda iyi bir iş çıkarıyor. 2021-23 sezonunda kapasiteye göre seyirci oranı yüzde 96 ile Avrupa'nın en yüksek oranıydı.
Güvenli tribünler de buna yardımcı oluyor çünkü bunlar genellikle en ucuz biletler ve normalde dışarıda kalacak insanları çekmeye yardımcı oluyor. İngiltere'deki futbolseverlerin Bundesliga'ya imrenerek bakmaya başlamasının birçok nedeninden biri de bu.
Berlin'in Hertha BSC'si stadyum doluluğu konusunda taraftarı hayal kırıklığına uğratan tek takım. Ortalamaları 50 binin üzerinde ancak Olympiastadion neredeyse 75 bin kişi alabiliyor.
İNGİLİZ ÇILGINLIĞI
Futbol taraftarı olmanın hiçbir zaman mantıkla ilgili olmadığını biliyoruz. Ancak İngiltere'de bu düşüncenin sınırları zorlanıyor.
Premier Lig taraftarları canlı futbol izlemek için herkesten daha fazla para ödüyor. Taraftarlarına sahip çıkmasıyla bilinen Leicester'da en ucuz maç günü bileti geçen sezon 26 sterlindi ve bu rakam Bayern Münih'in neredeyse iki katı.
İNANILMAZ KALABALIKLAR
Yine de taraftarlar gelmeye devam ediyor. Boş koltuklar 90'larda İngiliz sahalarında sıkça görülen bir manzaraydı, ancak bugünlerde büyük takımların maçları çok önceden satılıyor.
Lig genelinde seyirci sayısı kapasitenin yüzde 95'ine ulaşmış durumda ve bu oran bundan sonra da artmaya devam edecek: West Ham ve Liverpool bu sezon stadyumlarını taşıyarak ve yenileyerek seyirci sayılarını artırdı.
Almanya'dakinin aksine, İngiliz taraftarlar doksan dakika boyunca şarkı söylemezler, ancak Premier Lig'in parladığı yer, ev sahibi taraftarlar ve büyük deplasman kontenjanları arasındaki spontane tezahüratlardır.
FUTBOL KATEDRALLERİ
İngiltere, Camp Nou ya da San Siro gibi rekorlar kıran arenalardan yoksun olabilir ama giderek büyüyen bir büyük saha koleksiyonuna sahip. Şu anda sekiz Premier Lig stadyumu 40 binden fazla koltuk kapasitesine sahip.
Anfield, Old Trafford ve Goodison Park, altyapılarına yatırım yapacak parası olan takımlar için şık yeni evler inşa edilirken, tarihi sahaların sonuncularından bazıları.
Kaynak: wsn, footystats