Horizm Araştırma Grubu, "Taraftarların Dijital Değeri 2023" Raporu'nu yayınladı.
Horizm Araştırma grubu, halka açık verileri kullanarak küresel spor endüstrisindeki markaların ve hak sahiplerinin dijital performansını analiz etmek için, Yapay Zeka kıyaslama algoritmalarından alınan veriler kullanılarak hazırlanan “Taraftarların Dijital Değeri 2023” Raporunu yayınladı.
59.700 dijital gönderide 78 milyon Euro değerinde dijital aktivasyon ile 2022 yılında markaların spora yönelimini ve dijitalin kullanılmayan potansiyeli ile spordaki dijital ortamın değerini daha iyi anlamak için hazırlanan rapor, dijital kanalların spor mülkiyet sahipleri için giderek daha önemli bir değer kaynağı olmaya devam ettiğini göstermektedir.
TARAFTARLARIN KATTIĞI DEĞER YÜKSELİYOR
Bu yılki raporda ayrıca sporseverlerin markalara ve medya ajanslarına kattığı değer de göz önünde bulundurularak 590'dan fazla markanın toplamda yaklaşık 80 milyon Euro değer ürettiği yer almaktadır. Raporun bir özelliğe de sporda dijitale markaların gözünden de bakılması olmuştur. Rapor, dünyanın en iyi 25 liginin dört milyardan fazla toplam izleyiciye sahip olduğu, dijital envanterleri aracılığıyla 2,8 milyar Euro'dan fazla gelir ve 676 milyar gösterim oluşturduğu sporun inanılmaz küresel etkisini vurgulamaktadır.
Rapora göre; Seyirci büyüklüğü ve yaratılan değer açısından küresel spor endüstrisine hakim olan, ilk 10 ligden altısı ve en iyi 25 ligden 16'sı ile futboldur. Premier Lig ve La Liga, sırasıyla 863 milyon ve 735 milyondan fazla takipçi ve 566 milyon Avro ve 420 milyon Euro değer yaratarak açık ara kazananlar arasında yer almaktadır. 2020 ile karşılaştırıldığında, ilk 5 lig envanterlerini ve izleyicilerini yılda yüzde 20'ye ve çoğu durumda yüzde 40-50'ye kadar artırmaya devam ettiği görülmektedir.
Rapor, NFL'nin ülke içindeki hakimiyetine rağmen, NBA'in ABD sporları arasında küresel olarak liderliğini sürdürdüğünü, ayrıca Kadınlar Süper Ligi, her üç metrikte de ilk 25 lig arasına girerek ABD'de kadın futbolunun büyümesinin devam ettiğini göstermektedir.
Rapor, Real Madrid ve Barcelona'nın açık farkla en büyük seyirci sayısına sahip olduğu (sırasıyla 331 milyon ve 314 milyon) Manchester United 204 milyon ile üçüncü olduğu futbol kulüplerinin güçlü performansının altını çizmektedir. PSG, Chelsea ve Mumbai Indians da dahil olmak üzere en iyi 25 takım, en iyi 25 ligin sağladığı değerin yaklaşık yüzde 50'sini (toplam seyircinin yaklaşık yarısıyla birlikte) ürettiği görülmektedir. Yalnızca bu ekiplerin toplam 2,4 milyar izleyici kitlesinin olduğu ve yıllık 1,4 milyar euroluk bir değer ürettikleri ifade edilmektedir.
INFLUENCER ETKİSİ GİDEREK ARTIYOR
Raporda, Etkileyenler (influencer) ve Sporcuların hafife alınmaması gerektiği vurgulanarak; en iyi 25 influencer kişinin, en iyi 25 lig ve tüm takımlarıyla benzer bir birleşik kitleye (4.1 milyar) sahip olduğu görülmektedir. Ayrıca, bu kişiler için katılım oranları en iyi 25 takımdan çok daha yüksek (yüzde 9,8'e karşı yüzde 5,6) olduğu tespit edilmiştir.
Cristiano Ronaldo (800 milyon), Lionel Messi (500 milyonun üzerinde) ve Neymar'ın (350 milyonun üzerinde) seyirci büyüklüğü açısından en üst sıralarda yer alan futbolcular olarak zirvede yer almaktadırlar. Bu üçlünün aynı zamanda en yüksek etkileşim oranlarını sağlamakta olduğu ifade edilmektedir.
Son olarak, rapor markalar için sporun büyük bir fırsat olduğunu göstermektedir. Rapora göre; Spor endüstrisinde dijital olarak faaliyet gösteren ve yaklaşık 80 milyon Avro değer üreten 590'dan fazla marka bulunmaktadır. Yüzde 2 aktivasyondan bahsedilen mevcut envantere kıyasla markaların masada para bırakmaya devam ettiği ortaya çıkmatadır. Giyimde Adidas, seyahatte Emirates ve Medyada EA Sports baskın olan markalar olarak ön plana çıktığı görülmektedir. Bu, durumun sponsor olunan mülkiyetlerin büyüklüğü ve gücü ile de yakından bağlantılı olduğu anlamı taşımaktadır.
Sporda dijitalleşme arttıkça hayran ve taraftar kitlesi artıyor. Bu durum daha çok reklam ve sponsor sayısının artmasına katkı sağlıyor. Sonuç olarak; sporda dijitalleşme sporcuların, kulüplerin, liglerin ve organizasyonların ekonomik bir değer olarak anlam kazanmaya devam ettiğini gösteriyor.