İSTATİSTİK

PREMIER LİG TAKIMLARI NE KADAR KAZANDI?

PREMIER

 

 

Deloitte tarafından yapılan araştırmaya göre, dünyanın en zengin kulüplerinin yarısından fazlası İngiltere Premier Lig’de mücadele ediyor. 2021-22 sezonunları arasında yapılan Para Ligi (Money League) çalışmasında yer alan ilk 20 kulüpten on biri Premier Lig kulüblerinden oluşuyor. Çalışmanın 26 yıllık tarihinde ilk kez kulüplerin yarısından fazlası aynı ligden.

 

Şampiyon Manchester City 731 milyon avro (619,1 milyon sterlin) kazanarak Real Madrid'in (713,8 milyon avro) önünde zirvedeki yerini korudu. Liverpool yedinci sıradan üçüncü sıraya yükselirken, Manchester United, Chelsea, Tottenham ve Arsenal de ilk 10'da, West Ham, Leicester, Leeds, Everton ve Newcastle ise ilk 20'de yer aldı.

 

İlk 20 kulüp, 2020-21'e göre yüzde 13'lük bir artışla 9,2 milyar avro (7,82 milyar sterlin) kazandı. Bu artış büyük ölçüde, Covid-19 kısıtlamalarından sonraki ilk tam sezonda taraftarların stadyumlara dönmesinden kaynaklanıyor ve maç günü geliri 111 milyon avrodan 1,4 milyar avroya yükseliyor.

 

Premier Lig'in 'altı büyüklerinden' beşi - Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United ve Tottenham Hotspur - yüzde 15 veya daha fazla gelir artışı bildirdi. Bu da toplamda 226 milyon avroluk bir artış anlamına geliyor. Ticari gelirler yüzde 8 artarak 3,5 milyar avrodan 3,8 milyar avroya (2,975 milyar sterlinden 3,23 milyar sterline) yükseldi ancak yayın gelirlerinde yüzde 11'lik (485 milyon avro/412,25 milyon sterlin) bir düşüş yaşandı. Geçen sezonun rakamları, 2019-20 sezonundan ertelenen maçların oynanması nedeniyle normalden daha yüksekti.

 

"Premier Lig neredeyse dokunulmaz olabilir" [Tim Bridge, Deloitte'un Spor Endüstrisi Grup Başkanı]

 

 

DİĞER LİGLER YARIŞIN NERESİNDE?

 

Şimdi asıl soru, diğer liglerin, muhtemelen gelecekteki uluslararası medya haklarının değerini artırarak [Premier Lig'le] arayı kapatıp kapatamayacağı ya da Premier Lig'in gelir açısından neredeyse dokunulmaz olup olmayacağı.

 

Premier Lig, en son hak satışı sürecinde uluslararası medya hakları değerinde önemli bir artış olduğunu bildirdi. Bu arada La Liga da yeni bir yerel yayın döngüsüne başladı. Lig, yayıncılarla beş yıllık uzatılmış bir dönem için anlaştı ve ayrıca bazı hak paketlerini münhasır olmayan bir temelde satmayı seçti ve/veya bunları doğrudan işletmeye başladı.

 

Ticari ortaklar, taraftarlar ve yatırımcıların Premier Lig'e olan ilgisi her zamankinden daha yüksek görünüyor. Bu durum daha fazla büyüme için iyimserlik yaratırken, İngiliz kulüplerinin finansal zenginliğinin futbol sistemi genelinde daha fazla dağıtılması için devam eden çağrılar ve hayat pahalılığı krizinin etkisi, oyunun paydaşlarının önde gelen kulüplerin yöneticileri olarak sorumluluklarına net bir şekilde odaklanmalarını daha da önemli hale getiriyor.

 

"20 Premier Lig kulübünün tamamının ilk 30'a girip giremeyeceği değil, ne zaman gireceği önemli"

 

 

Manchester City 2015-16 sezonunda ilk kez ilk beşe girmiş, geçen sezon ise zirveye yerleşmişti.

 

Sahadaki etkileyici formları sayesinde Pep Guardiola yönetiminde arka arkaya şampiyonluklar kazandılar ve 2021-22 sezonunda 65 milyon avro (55,25 milyon sterlin) artışla 373 milyon avro (317,05 milyon sterlin) Premier Lig ticari gelir rekoru kırdılar.

 

Liverpool yedincilikten üçüncülüğe yükselerek şimdiye kadar ki en yüksek pozisyonunu elde etti ve sıralamada ilk kez Manchester United'ı geride bıraktı.

 

Real Madrid'e 1-0 kaybettikleri Şampiyonlar Ligi finali sayesinde ek yayın geliri elde ettiler.

 

Ayrıca ilk kez maç günü gelirlerinden 100 milyon avrodan (85 milyon sterlin) fazla gelir elde ettiler ve bunu başaran beş kulüpten biri oldular.

 

Arsenal, büyük ölçüde maç günü gelirlerindeki artış sayesinde 2018-19'dan bu yana ilk 10'a giren ilk takım olurken, Leeds 2002-03'ten bu yana ilk kez, Newcastle ise yeniden ilk 10'a girdi. Her iki kulüp de diğer pek çok İngiliz kulübünden daha yüksek maç günü ve ticari gelir elde etti.

 

Eğer "Money League" ilk 30'a genişletilseydi, La Liga'dan beş, Serie A ve Bundesliga'dan üç ve Ligue 1'den bir kulüp olmak üzere 16 Premier Lig kulübü dahil olacaktı. Diğer Avrupa liglerinden tüm takımlar 2021-22'de UEFA kulüp müsabakalarında mücadele etti.

 

Deloitte'un Spor İşletmeleri Grubu Direktörü Sam Boor şunları ekliyor: "Premier Lig'in finansal üstünlüğüne önümüzdeki sezonlarda meydan okunması pek olası görünmüyor."

 

"Bu durum, özellikle bu kulüplerin uluslararası yatırım çekmeye devam ettiği ve en iyi örneklerde olduğu gibi, saha içi başarının yanı sıra karlılığa odaklanmayı teşvik ettiği bir dönemde daha da belirgin hale geliyor. Artık 20 Premier Lig kulübünün tamamının Para Ligi ilk 30'unda yer alıp almayacağı değil, ne zaman alacağı merak konusu."

 

( * )  Görselde yer alan 2022 - 2023 Gelirleri için projeksiyon yapılmıştır.

 

Kaynak: bbc.com