Türkiye Futbol Federasyonu, Türk futbolunun geliştirilmesi ile ilgili Hypercube Firması ile anlaştı
Türkiye Futbol Federasyonu, ülkemizdeki müsabaka yapısının gözden geçirilmesi ve geliştirilmesi ile alakalı olarak Hollanda merkezli Hypercube firması ile beş aylık bir sözleşme imzaladı.
Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF), Avrupa'daki ligler için müsabakalar tasarlayan Hollandalı danışmanlık şirketi Hypercube'ün uzmanlığına başvurmasının ardından Türkiye'deki yerel futbol müsabakalarının yapısal bir revizyon geçirebileceği iddia ediliyor.
Hypercube, Türkiye'deki futbol ligi yapısının tüm formatını değerlendirmek üzere TFF tarafından beş aylık bir sözleşme ile görevlendirildi. Sözleşme, 20 takımlı Türkiye Süper Ligi, 19 takımlı TFF Birinci Ligi, iki grupta 38 takımdan oluşan TFF 2. Lig ve üç grupta 53 takımdan oluşan TFF 3. Lig'in yanı sıra Türkiye Kupası'nı da kapsıyor.
Hypercube firması kimdir ?
Hypercube, sporda inovasyonun etkilerini raporlama konusunda uzmanlaşmış, veri bazlı modellemeler ile spor-ekonomi sorunları üzerinde çözümler sunan bir firma. Firma daha önce Romanya Kupası, Avusturya Bundesliga ve İsviçre Kupası gibi organizasyonların etkinlikleri ve taraftar etkileşiminin artırılması konularında projeler üretmiş. Hypercube, sportif büyümenin ticari ve finansal alandaki sonuçları hakkında fikir veren veri analizi ve modeller kullanarak, kıyaslama ülkelerini araştırarak, paydaş görüşmeleri yaparak ve sağlam bir vizyon geliştirmek için potansiyel analizi kullanarak federasyonların büyüme stratejilerini belirlemelerine de yardımcı oluyor.
Firmanın internet sitesinde yer alan açıklamada, federasyonların ve spor kulüplerinin hem saha içinde hem de saha dışında maksimum performans elde etmesi konusunda uzman olduğu belirtilmiş. Açıklama şöyle devam ediyor:
“Müşterilerimizin büyüme stratejilerini belirlemelerine, heyecan verici müsabakalar geliştirmelerine, adil ve şeffaf sıralamalar oluşturmalarına, yeni stadyumlar hayata geçirmelerine ve veri içgörülerinin ve paydaş yönetiminin önemli bir rol oynadığı çeşitli diğer projeler üzerinde çalışmalarına yardımcı oluyoruz. Ağırlıklı olarak federasyonlar, ligler, kulüpler, hükümetler ve spor alanındaki şemsiye kuruluşlar için çalışıyoruz.”
Hypercube Firması şimdiye kadar neler yaptı ?
Romanya Kupası
Firma daha önce Romanya Kupası müsabakalarının kulüpler ve taraftarlar için nasıl daha ilgi çekici hale getirilebileceği ve üst düzey kulüplerin kupa turnuvasını daha ciddiye alması, turnuvanın daha yüksek bir maç hacmine sahip olması konusunda Romanya Futbol Federasyonu ile çalışarak sponsor gelirlerinin artırılmasını sağlamış.
Concacaf (Kuzey ve Orta Amerika ile Karayipler Futbol Konfederasyonu )
Hypercube firması, ABD, Meksika ve Kanada gibi ülkelerin de bağlı olduğu Concacaf ile yürüttüğü projede, konfederasyonun düzenlendiği turnuva ve organizasyonlarda kulüp sıralaması konusunda tarafların tüm sportif ilişkilerini yansıtan, hem ulusal hem de uluslararası sonuçların sıralamaya dahil edildiği bir sistemin dizayn etmiş.
İsviçre Kupası
Firma, İsviçre Futbol Federasyonu ile yaptığı çalışmada İsviçre Kupası formatının geliştirilmesi, taraftar ilgisinin artırılması konusunda çalışmış ve kupa formatının tekrar dizayn edilmesi ve ilginin artırılmasına yönelik proje üretmiş.
Peki Türkiye’den bir ekiple bu iş yapılmaz mıydı ?
Türk Futbolu'nun değer kaybı yaşadığı ve taraftarların hem Süper Lig hemde Milli Takımlar göz önünde bulundurulduğunda futbola olan ilgisinin her geçen gün azaldığı ve yapısal reformların gerekliliği herkes tarafından kabul edilmiş bir konu. Şimdi gelelim konunun bizler için ilgi çekici olan noktasına; Hypercube firmasının 20 yıllık bir deneyime sahip ve uluslararası projeler üreterek kendini kanıtlamış bir firma olduğu anlaşılıyor.
Ancak ülkemizde bu konuda çalışan akademisyenler, spor adamları ve ekonomistler varken bu tür bir hizmetin dışarıdan alınmasının ne kadar akla yatkın geldiği gerçekten tartışmalı bir konu.
Böyle bir görevin, TFF’nin çağrısı ile (ki TFF yetkileleri bu tür bir geliştirme için kimlerden nasıl destek alacağını hepimizden iyi biliyordur) ülkemizde yer alan akademisyenler, kulüp yöneticileri, pazarlama ve ekonomi uzmanlarında oluşacak bir ekibe verilmesi daha sağlıklı olmaz mıydı ? Ülkemiz insanını tanıyan, satınalma davranışlarını bilen ve motivasyonlarına hakim yukarıda saydığımız uzmanlardan oluşan bir ekip böyle bir proje yürütemez miydi?
Bu projeye dahil olacak yerel bir ekiple geliştirilecek bir projenin hem proje paydaşlarına hem de TFF’nin elde edeceği deneyime katkısının çok yüksek olabileceği ve Türk Futbolunun yarınları için çok daha büyük projeler adına bir başlangıç olabileceğinin neden düşünülmediğini gerçekten merak ediyoruz.
Konunun bütçe kısmına inanın girmeye gerek yok, Hollandalı bir firmadan alınacak hizmetin yurt içinde oluşturulacak bir ekibin maliyeti ile olan fikri karşılaştırması okuyucularımızın takdirine kalmış.